Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

RAMADAN KAREEM I ALTRES "TEMPOS"

 

image-ramadan

Mentre estic escrivint, estem enmig del Ramadà, aquell mes especial pels musulmans, i un maldecap pel progrés d'un projecte que es desenvolupi en països islàmics. En els darrers anys, m'ha tocat viure diversos "ramadans", que obliguen a replantejar el pla de projecte durant aquestes dates.

Aquest mes, és l'època en la qual els musulmans no menjen (ni beuen) durant el dia. Però després de l'oració a la posta de sol, reactiven el seus cicles vitals, de forma que el carrer està plena d'activitat fins a altes hores de la matinada. Alguns països, incloen a la seva legislació una reducció de jornada. De totes formes, sempre és convenient ajustar les hores de trevall del personal local, ja que la seva energia vital està, lògicament, pel terra.

El que no tot el món coneix, és que els expatriats no musulmans també estan obligats a seguir la norma, i durant aquest mes, no podràs menjar ni beure, davant d'un creient. Com a poc, t'exposaràs a una brega monumental i al menyspreu dels teus col.laboradors locals. Recordo el retret que va rebre un company, només per mastegar xiclet en públic.

En aquesta situació, el Project manager ha de planificar el seu projecte per evitar puntes de treball durant Ramadà, o qualsevol tasca que necessiti de certa intensitat. A més, és d'agraïr que l'equip d'expatriats compti amb espais privats on puguin menjar i hidratar-se d'amagat. Si no és així, tindrà a tot el seu equip a mig gas. 

El "tempo" d'un projecte sempre estarà marcat per l'entorn sociocultural, El mes de Ramadà és només un exemple. 
Una altra circumstància rellevant en els països àrabs es dóna en els mesos de calor, degut a les altes temperatures. Durant una temporada, i a determinades hores, està totalment prohibit realitzar activitats laborals a l'aire lliure. Aquest fet implica planificar les tasques per finalitzar al migdia, o be exposar-se a una sanció per part dels responsables de Seguretat i Salut.

Actualment, els nostres projectes es desenvolupen en un ambient de gran multiculturalitat. No tenir en compte la idiosincràcia de l'equip i l'entorn cultural on s'emmarca el projecte acabarà repercutint en el seu èxit. Per això, és convenient informar-se per planificar d'acord als temps vitals que puguin influir en el seu progrés.  
Ara bé, el Sultà de vegades decideix la celebració de certes festivitats amb pocs dies d'antelació, i això és un fet impredictible. El millor és que un retard d'un o dos dies no siguin crítics en el teu cronograma.

Victor Lerga Bezunartea Linkedin 

Project and Operations Manager a Indra i soci del Capítol de Barcelona

 

ef logo hrz fc rgb

Propers Esdeveniments

There are no up-coming events

Socis del Capítol

Socis 431
New Members This Year 51
Socis PMP® 247
Socis CAPM® 1
Socis PgMP® 2
Socis PMI-RMP® 0
Socis PMI-ACP® 5
Socis PfMP® 1
Socis PMI-PBA® 1
Members with no Certification 179
Breakdown by type  
Individual Members 339
Student Members 92
Other Members 0
PMP/CAPM/PgMP/PMI-SP/PMI-RMP/PMI-ACP/PfMP/PMI-PBA are registered marks of the Project Management Institute, Inc.

SUSCRIBIRSE SI NO ES MIEMBRO

captcha